Spelanimatör
Utbilda dig till spelanimatör
Överblick
Antagningskrav
Kurser som ingår
I rollen som spelanimatör ansvarar du för att skapa och implementera animationer i datorspel. Du kommer att spela en avgörande roll i att skapa en realistisk spelupplevelse genom att föra spelvärlden och dess invånare till liv. Din huvudsakliga uppgift är att ge liv åt spelvärldar, karaktärer, objekt och andra element genom rörelse och visuella effekter.
Genom att kombinera konstnärlig kreativitet och teknisk skicklighet hjälper spelanimatörer till att skapa en djupare koppling mellan spelare och spelet genom realistiska animationer. Visst låter det spännande?
Hur är det att jobba som spelanimatör?
Utbildningen
Utbildningen spelanimatör på Nackademin riktar in sig på 3D animation inom spelbranschen och framförallt med programvaran Maya. Utbildningen är skräddarsydd med olika kurser inom just animationsområdet samt att programmet är 2,5 år istället 2 år för att du ska ha bästa förutsättningar att landa ett jobb efter utbildningen. För dig som vill bli generalist inom 3D och jobba inom alla områdena så är inte animationsprogrammet rätt för dig.
Nackademins yrkeshögskoleutbildning Spelanimatör ger dig grundläggande kunskaper om funktionalitet, såsom gränssnitt och navigation samt koordinatsystem, komponenter och modelleringsverktyg. Dessa tillämpas i praktiken under hela utbildningens gång, då du kommer att animera allt ifrån enklare objekt såsom bollar, till avancerade karaktärer såsom fyrbenta varelser.
Du som väljer att studera till Spelanimatör behöver ha god kunskap i det engelska språket för att kunna tillgodogöra sig den programvara som tillämpas under utbildningen samt för att kunna kommunicera med medarbetare. Vissa kurser kan bedrivas på engelska.
Vi erbjuder även utbildningen Teknisk 3D artist inom spel för dig som vill vara med och bygga tekniska lösningar inom spelbranschen.
Lärande i Arbete (LIA)
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.
%
Yrkesroller efter utbildningen
Det råder stor efterfrågan på spelanimatörer då spelbranschen i Sverige växer. Nedan kan du se vilka yrkesroller du kan söka efter avslutad utbildning:
- Spelanimatör
- 3D-animatör
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
1. Affärsmannaskap
Yh-poäng: 10
Syftet är att du ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet på både kort och lång sikt.
Kursens mål är att förstå hur det personliga agerandet och den egna kommunikationen påverkar kundens uppfattning och relation till företaget samt kopplingen till företagets slutliga resultat och lönsamhet.
2. Introduktion till spelanimation
Yh-poäng: 25
Kursens syfte är att du ska introduceras för spelanimation, arbetsprocesser, teoretiska ramverk samt program för spelanimering. Du kommer även få kunskaper om omvärldsbevakning inom området, såsom forskning och rapporter.
Målet är att du ska få grundläggande färdigheter i Autodesk Maya, som kommer att användas under merparten
av utbildningen.
3. Animeringsteknik
Yh-poäng: 30
Du kommer få en teoretisk introduktion till animationens historia, dess 12 grundprinciper, spelproduktionens olika delar
från förproduktion till efterbearbetning samt vilka digitala verktyg som främst används i branschen.
Kursens mål är att du ska få grundläggande färdigheter i att tillämpa gränssnitt och funktioner i Maya genom objektanimering av bollar samt dess rörelser och proportioner, såsom vikt.
4. Introduktion till karaktäranimering
Yh-poäng: 15
Kursens syfte är att bygga vidare på kunskaper och färdigheter från Animeringsteknik och därigenom att du ska förberedas inför nästkommande kurs, Karaktärsanimering 1.
Kursens mål är att du ska få kunskaper om animationscykler och dess användningsområden samt få förståelse för mer avancerade riggar innan de tar sig an en hel karaktär.
5. Karaktärsanimering 1
Yh-poäng: 30
Kursens syfte är att bygga vidare på tidigare tillämpade animationsprinciper och tekniker. Du kommer få kunskap om animering av olika delar av en karaktär, såsom huvud, armar och ben.
Kursens mål är att du ska få grundläggande färdigheter i karaktärsanimering, som därefter fördjupas i kursen Karaktärsanimering 2.
6. Karaktärsanimering 2
Yh-poäng: 30
Kursens syfte är att du ska få avancerade kunskaper och färdigheter i karaktärsanimering genom att förstärka en karaktär, dess uttryck och dess förhållande till en enklare bakgrund.
Kursens mål är att du ska kunna planera och skapa en kort animation med kroppsmekanik och en story.
7. Spelanimation
Yh-poäng: 30
Kursens syfte är att du ska få fördjupade kunskaper om spelanimation och arbetssätt. Du kommer att introduceras för gränssnitt och animation i Unreal Engine.
Kursens mål är att du ska få mer avancerade färdigheter i animation och förfining av detaljer utifrån kontext.
8. Animering av varelser
Yh-poäng: 25
Kursens syfte är att du ska vidareutveckla dina kunskaper i spelanimation. Du kommer fördjupa dina färdigheter i karaktärsanimering genom att skapa quadrapeds.
Kursens mål är att du ska kunna animera fyrfotade varelser i förhållande till deras rörelsemönster och vikt.
9. Acting
Yh-poäng: 25
Kursens syfte är att du ska fördjupa dina kunskaper om en karaktärs personlighet och dess sätt att uttrycka sig.
Kursens mål är att du ska få fördjupade färdigheter i att skapa mer trovärdiga karaktärer som genererar engagemang hos spelaren.
10. Riggning
Yh-poäng: 35
Syftet med kursen är att du ska få kunskaper och färdigheter i olika tekniker som används för rörelseinspelning av framför allt människor och djur.
Målet är att du, genom färdigheter i motion capture, ska kunna skapa verklighetstrogna spelkaraktärer
11. Motion capture
Yh-poäng: 30
Syftet med kursen är att du ska få kunskaper och färdigheter i olika tekniker som används för rörelseinspelning av framför allt människor och djur.
Målet är att du, genom färdigheter i motion capture, ska kunna skapa verklighetstrogna spelkaraktärer
12. Animationsprojekt
Yh-poäng: 40
Kursens syfte är att du ska få fördjupade kunskaper och färdigheter från tidigare kurser genom att planera, utföra och presentera ett animationsprojekt.
Kursens mål är att du ska förberedas inför examensarbetet, där ett mer omfattande animationsprojekt utförs.
13. LIA
Yh-poäng: 125
Kursens syfte är att du ska få fördjupade kunskaper och färdigheter i att utföra kvalificerad spelanimering inom ramen för självständigt arbete och uppdrag. Du ska under kursen vidareutveckla din kompetens inom utbildningens huvudområden genom handledning från yrkesverksamma specialister.
Kursens mål är att du ska kunna applicera utbildningens spelanimeringskurser i riktiga projekt.
14. Examensarbete
Yh-poäng: 50
Under examensarbetet kommer du få bredda, fördjupa och praktisera sina kunskaper, färdigheter och kompetenser inom spelanimering.
Du kommer skapa en väl avgränsad undersökning/arbetsuppgift, självständigt eller i grupp och i samråd med handledare.
Kursen syftar till att utveckla din förmåga att självständigt planera, genomföra, presentera samt argumentera för en undersökning eller arbetsuppgift inom ett relevant område för utbildningen.
Antagningen
Har du frågor gällande följande:
Din ansökan, hur du ansöker, ej behörig, behörighetsprov, preparandkurser och 20%-regeln. Vänligen kontakta antagningen.
antagningen@nackademin.se
08-466 60 00
Utbildningsledare Spelanimatör
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehåll.
Mikael Boman
Mejla mig
Anmäl intresse för den här utbildningen!
Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.