HemIT-utbildningarNetwork and systemadministration - Online utbildning
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Online 1 år

Nätverks- och systemadministration – Online

Utbilda dig till Nätverks- och systemadministratör online

Utbildningsstart:
12 mars 2024
13 aug 2024
15 okt 2024
Ansökan stänger:
Öppen ansökan
Utbildningsnivå:
Professional Degree
Studielängd:
1 år heltid alt 2 år deltid
Studietakt:
100% alt 50%
Plats:
Online
Antagningskrav:
Grundläggande gymnasiekompetens eller relevant yrkeserfarenhet
Pris:
44 000 kr per termin heltid
22 000 kr per termin deltid
Betalning:
Det går att ansöka studiestöd hos CSN för studieavgiften inkl. merkostnadslån
Faktura skickas ut först 14 dagar efter utbildningsstart
Intresseanmälan

 

 

Överblick

Nackademin + Noroff

Innehåll

Antagningskrav

CSN & betalning

Ta det första steget mot din nya karriär som nätverks- och systemadministratör och förvärva färdigheter inom att bland annat bygga, hantera och felsöka nätverk. Med Sverige som är ett av världens mest digitaliserade nationer, är efterfrågan på personer med rätt teknisk kompetens hög på arbetsmarknaden. Investera i en utbildning som öppnar dörrar till gynnsamma jobbmöjligheter.

Utbildningen

Teknikens framsteg medför enorma fördelar, och Sverige betraktas som ett av EU:s mest digitaliserade länder. Digitalisering har effektiviserat vardagen för individer och företag och utgör en viktig källa till ekonomisk tillväxt och produktivitet. Största delen av de funktioner som är viktiga för samhället kontrolleras numera digitalt, vilket även skapar sårbarheter och utmaningar.

Företag förlitar sig på datorutrustning, programvara och nätverksfunktioner. Ett fel i nätverk eller system kan leda till förödande konsekvenser för företag, privatpersoner och samhällsviktiga funktioner.

Driften, konfigurationen och hanteringen av datornätverk och servrar har gått från att vara specifikt för IT-företag till att påverka alla. Behovet av expertis inom nätverks- och systemadministration har aldrig varit större än vad det är idag.

Utbildningens mål

Programmet utmanar dig med verkliga, praktiska och relevanta uppgifter som ger en utmärkt inblick i de utmaningar och frågor du kan förvänta dig att arbeta med. Stor vikt läggs vid behärskning av praktiska färdigheter. Teori följs av relevant praktiskt arbete.

I ett större nätverk samverkar många olika teknologier. Målet med kursen är att du ska kunna förstå och arbeta med att kontrollera informationsflödet och åtkomsten till information. Det inkluderar att använda bästa praxis som systemadministratör vid konfigurering av nätverk och servrar.

Kursen täcker även datorns struktur och funktion samt hur olika komponenter kan användas för att optimera prestandan. Studenter förvärvar den nödvändiga kunskapen för att förstå, bygga, hantera och felsöka nätverk. Du kommer även få generell kunskap om IT-säkerhet samt förfaranden och metoder för att kunna skräddarsy tekniska nätverkslösningar för företag.

De två terminerna erbjuder träning inom datorbyggnad, drift och prestandaoptimering. Båda terminerna är uppdelade i moduler där du koncentrerar dig på ett ämne i taget. Det akademiska året avslutas med ett studieprojekt, där du kommer att kunna använda de kunskaper och färdigheter du har förvärvat under året. Undervisningen kombinerar föreläsningar, online-undervisning och demonstrationer.

Yrkesroller efter utbildningen

Efterfrågan på den kompetens som erhålls i detta program är hög. Efter examen kan du bland annat arbeta som nätverksadministratör, systemadministratör eller IT-administratör.

Ansvarsområden kommer variera mellan stora och små företag. I mindre företag kan du ta på dig fler ansvar och utföra mer omfattande uppgifter. Det kan inkludera allt från installation, drift och optimering av servrar och klienter till vidareutveckling av företagets IT-system. Dessutom kan du erbjuda stöd och rådgivning till interna medarbetare såväl som externa kunder.

Plugga online

Utbildningen är online och undervisningen sker på engelska. Det krävs alltså att den studerande har god kunskap och förståelse i det engelska språket för att kunna klara utbildningen.

Lektionerna är förinspelade vilket är till stor fördel för de studenter som vill kombinera studier med jobb eller som helt enkelt fritt vill kunna styra över sin vardag. Som online student har du tillgång till ett digitalt klassrum där du får en bra överblick över vardagen som student, där hittar du allt läromedel och lektionsmaterial samt uppgifter. I detta digitala klassrum kan du även enkelt kommunicera med dina klasskamrater och lärare i det forum som finns uppsatt för just den utbildningen du går.

Nackademin & Noroff

Nackademin stärker sin position på den svenska utbildningsmarknaden genom ett spännande partnerskap med Noroff School of Technology and Digital Media. Genom detta partnerskap skapas en möjlighet där fler svenska studenter kan utbilda sig inom IT och kommunikation via Nackademin hos Norges största online-utbildare Noroff. Detta samarbete representerar även ett viktigt steg i riktning mot den gemensamma visionen om att säkerställa kompetensförsörjning för näringslivets olika branscher.

Det bästa av båda världar

För att säkerställa en träffsäker kompetensförsörjning i enlighet med dagens och morgondagens behov har Nackademin noggrant valt ut åtta fagskoleutbildningar från Noroff att erbjuda svenska studenter online. Beslutet om vilka utbildningar som erbjuds grundar sig i Nackademins nära samarbete med det svenska näringslivet och dess strävan att vara en central aktör i att möta arbetsmarknadens behov och efterfrågan på kompetens.

Genom att kombinera Nackademins starka kopplingar till näringslivet med Noroffs erkända utbildningar inom IT, teknik och kommunikation, erbjuder detta partnerskap det bästa av båda världar för studenterna där de kan vara trygga med att de utbildningar som erbjuds via Nackademin leder till goda jobbmöjligheter på den svenska arbetsmarknaden.

Noroff student via Nackademin

En online-utbildning hos Noroff är ett bra val för de som önskar flexibilitet och frihet under sin studietid. Det digitala innehållet ger studenterna möjlighet att styra över sin egna vardag där man kan studera när och vart man vill. Alla utbildningar är CSN-berättigade med totalt fyra starter per år som kan läsas på hel- eller halvfart, perfekt för studenter som vill kombinera studier med arbete eller annat kul!

Online-utbildningarna är generellt sett kortare än de traditionella yrkeshögskoleutbildningarna, och en av orsakerna till detta är att de är helt distansbaserade och inte inkluderar några praktikperioder. Nackademin och Noroff är medvetna om vikten av att knyta kontakter med branschen innan examen, därför ges online-studenter den exklusiva möjligheten att delta på Nackademins branschdagar för att göra just detta. Branschdagarna arrangeras två gånger per år och utgör en unik mötesplats där studenter och företag inom branschen samlas för att knyta kontakter och nätverka.

Nackademin vid studentens sida från ansökan till examen

Nackademin har tagit fram ett dedikerat team som står vid studenternas sida genom hela utbildningsresan, från ansökan till examen. Detta team finns till hands för att besvara alla frågor som kan dyka upp under ansökan och studietiden hos Noroff. Efter examen erbjuds Noroff-studenter via Nackademin möjligheten att ansluta sig till Nackademins alumninätverk. Genom att vara en del av alumni-nätverket får de bland annat ta del av nyhetsbrev med inbjudan till spännande seminarier, kurser, event, till och med lediga konsultjobb.

Kurser

Nedan kan du ta del av de kurser som utbildningen består av.

Grundläggande IT

Operativ- och filsystem

Nätverksinfrastruktur

Linux

Microsoft Serverteknologi

Cloud Computing Foundations

Introduktion till informationssäkerhet

Examensarbete

Efter utbildningen har du kunskap att:

  • Har kunskap om vanliga termer och teoretiska modeller som används inom förvaltningen av IT-system.
  • Har kunskap om de olika elementen och rollerna i ett projekt, samt en förståelse för viktiga begrepp inom informationssäkerhet.
  • Har kunskap om interaktionen mellan olika enheter, operativsystem, filsystem, processer och åtkomstkontroller.
  • Har insikter om relevanta regler och föreskrifter, säkerhetsmodeller och riktlinjer inom datanätverk och systemadministration.
  • Har kunskap om IT-säkerhetsbranschen och förståelse för behovet av säkra och pålitliga datanätverk och system.
  • Har kunskap om yrkesmässiga uppdateringar genom praktiska övningar och källor som böcker, artiklar, tidskrifter, internet och andra informationskällor.
  • Har insikter i IT-branschens historia och mångfald, samt dess plats på dagens arbetsmarknad.
  • Kan använda teoretisk kunskap för att konfigurera olika operativsystem.
  • Kan använda teoretisk kunskap för att implementera och hantera olika komponenter i ett datanätverk.
  • Behärskar olika verktyg baserade på Windows och Linux för att skapa och hantera vanliga tjänster inom en IT-miljö, såsom fil- och utskriftstjänster, webbtjänster, FTP-tjänster och lagringstjänster.
  • Kan identifiera potentiella säkerhetsrisker och föreslå möjliga lösningar.
  • Kan felsöka datanätverk och enheter samt kartlägga behovet av åtgärder.
  • Har en förståelse för de etiska principer som krävs inom IT-branschen.
  • Har utvecklat den etiska attityd som krävs inom IT-branschen på grund av åtkomsten till känslig information som följer med ansvar inom branschen.
  • Kan installera och konfigurera olika Windows- och Linux-baserade lösningar i enlighet med kundspecifikationer.
  • Kan utvärdera vilka lösningar som bäst uppfyller behoven hos olika målgrupper.
  • Kan bygga relationer med kollegor inom olika kategorier inom IT-området, såsom säkerhet, nätverk, mjukvaru- och hårdvaruleverantörer.
  • Kan utveckla arbetsmetoder och skissera olika tjänster och lösningar i enlighet med relevanta specifikationer.
  • Kan hitta teknisk information genom böcker och internetbaserade tjänster som bloggar, forum och wikis.

För att bli antagen till denna utbildning måste du uppfylla kraven för en av följande antagningskategorierna: Studiekompetens eller reell kompetens.

Studiekompetens:
– Betygskraven för dig med svenska betyg finner du nedan.

Reell kompetens:
– Vid ansökan med reell kompetens görs en samlad individuell bedömning av den sökande. För att söka med reell kompetens måste den sökande ha fyllt/fylla 23 år det år utbildningen startar. Noroff kommer att bland annat kolla på:

  • Betyg från gymnasiet och/eller andra utbildningar
  • CV
  • Arbetsintyg
  • Personligt motiveringsbrev på engelska vid ansökan med reell kompetens.

Utbildningen genomförs på Engelska och du behöver därför ha god kunskap och förståelse i det engelska språket.

Betygskrav för dig med svenska betyg:

Examensbevis Högskoleförberedande examen
Du måste ha exsamensbevis med 2500 gymnasiepoäng med betyget E eller högre i minst
2250 gymnasiepoäng.
Du måste ha betyg E eller högre i följande ämnen:
– svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andra språk 1, 2 och 3
– engelska 5 och 6
– historia 1b
– samhällskunskap 1b
– matematik 1a eller 1b eller 1c och matematik 2a eller 2b eller 2c
– naturkunskap 1b (eller 2 av ämnena kemi, fysik, biologi)

Examensbevis yrkesexamen
Du måste ha exsamensbevis med 2500 gymnasiepoäng med betyg E eller högre i minst 2250
gymnasiepoäng.
Du måste ha betyg E eller högre i följande ämnen:
– svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andra språk 1, 2 och 3
– engelska 5 och 6
– historia 1a1 och 1a2 eller historia 1b
– samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller samhällskunskap 1b
– matematik 1a eller 1b eller 1c och matematik 2a eller 2b eller 2c
– naturkunskap 1a1 och 1a2 eller naturkunskap 1b
– eller 2 av ämnena kemi, fysik, biologi
– eller naturkunskap 1a1 och 1 av ämnena kemi, fysik, biologi
Om du inte har dessa ämen på examnesbeviset måste du komplettera med dem som tillägg i
din ansökan.

2003 till 2013 – Slutbetyg från gymnasieskolan
Du måste ha slutbetyg med 2500 gymnasiepoäng med betyg Godkänt eller högre i minst
2250 gymnasiepoäng.
Du måste ha betyg Godkänt eller högre i följande ämnen:
– svenska A och B eller svenska som andra språk A och B
– engelska A
– matematik A och B
– samhällskunskap A
– historia A
– naturkunskap A (eller 2 av ämena kemi, fysik, biologi)
Om du inte har dessa ämen på examnesbeviset måste du komplettera med dem som tillägg i
din ansökan.

1997 till 2002 – Slutbetyg från gymnasieskolan
Du måste ha slutbetyg med 2150 gymnasiepoäng med betyg Godkänt eller högre i minst
1935 gymnasiepoäng.
Du måste ha betyg Godkänt eller högre i följande ämnen:
– svenska A och B eller svenska som andra språk A och B
– engelska A
– matematik A och B
– samhällskunskap A
– historia A
– naturkunskap A (eller 2 av ämnena kemi, fysik, biologi)
Om du inte har dessa ämen på examnesbeviset måste du komplettera med dem som tillägg i
din ansökan.

Till och med 1996 – Avgångsbetyg från gymnasieskolan (Linjegymnasiet)
Du måste ha fullständigt Avgångsbetyg från ett 3-årigt program från en av följande linjer:
– humanistisk linje
– samhällsvetenskaplig linje
– naturvetenskaplig linje
– ekonomisk linje
– teknisk linje.
Avgångsbetyg från 2-åriga linjer ger inte generell studiekompetens.

Reducerat program
Slutbetyg med reducerat program utfärdat efter 1 januari 2010 ger inte generell
studiekompetens.

Högskoleprovet
Högskoleprovet kan inte användas.

Universitetsexamen som ger generell studiekompetens
Sökande som har gymnasiexamen som inte ger generell studiekompetens i Norge, men som
har fullföljt en universitetsexamen uppnår generell studiekompetens. Det kan till exempel
vara sökande som har slutbetyg från gymnasiet utan matematik B eller sökande med
yrkesexamen.

Är du osäker på om du uppfyller antagningskraven?
Kontakta oss på noroff@nackademin.se

CSN och finansiering

Studieavgiften är 42 000 kr per termin vid helfartsstudier. Om du väljer att plugga på halvfart så är studieavgiften 21 000 kr per termin.

Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag och/eller lån av CSN för att gå denna utbildning. Du kan dessutom ansöka om merkostnadslån från CSN för studieavgiften då undervisningen bedrivs av vår norska partnerskola Noroff, vilket gör att utbildningen räknas som utlandsstudier. I dagsläget är det inte möjligt för utlandsstudenter att ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN, du kan läsa mer om omställningsstudiestödet här.

För dem som inte kan söka studiemedel via CSN erbjuder vi, i samarbete med Human Finans, möjligheten att låna på kredit till studieavgiften. Human Finans erbjuder bland annat delbetalningar under 12 månader. Besök www.humanfinans.se, och följ instruktionerna.

Betalning & villkor

Kontrakt och ansvar

Studierna vid Noroff regleras av studieavtalet, som ska läsas igenom innan man accepterar en studieplats. Programbeskrivningen och Noroffs regelverk är integrerade delar av detta kontrakt. Noroffs ansvar är att tillhandahålla utbildning enligt program- och kursbeskrivningar. Om förändringar behöver göras kommer studenterna att informeras.

Under sin studietid måste studenten följa information, föreskrifter och riktlinjer som tillhandahålls av Noroff. Studenter måste därför kontrollera både sin studentmail och personliga mail regelbundet för att hålla sig informerade.

Betalning

Studenter måste betala studieavgifter enligt programbeskrivningar och priser som anges på webbsidan. Acceptans av studieplats inkluderar acceptans av avgifter. 

Studieavgiften faktureras i början av varje ny termin med betalning senast den 15:e i följande månad. Se nedan för viktiga datum:

 Studiestart   Fakturadatum  Förfallodatum
 Augusti   31 Augusti  15 September
 Oktober   31 Oktober  15 November
 Januari   31 Januari  15 Februari
 Mars  31 Mars  15 April

 

Uppsägning och studieavbrott

Uppsägning av studieavtalet ska skriftligen meddelas till studieadministrationen på Noroff inom nedanstående tidsfrister. Uppsägning efter dessa datum kommer att leda till att studenten måste betala hela terminsavgiften för terminen.

 Studiestart   Datum för uppsägning
 Nya Studenter
 Datum för uppsägning
 Återkommande Studener
 Augusti   31 Augusti  31 Juli
 Oktober   31 Oktober  30 September
 Januari   31 Januari  31 Januari
 Mars   31 Mars  28 Februari

 

Antagningen

FAQ – svar på de vanligaste frågorna

Har du fler frågor gällande följande:
Din ansökan, behörighetskrav, utbildningsinnehåll. Vänligen kontakta antagningen för Distansutbildningar för flexibla starter: noroff@nackademin.se

For info in English please contact: noroff@nackademin.se

Anmäl intresse för den här utbildningen!

Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.

Online 1 år

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär