Elkraftingenjör – distans
Utbilda dig till elkraftingenjör på distans
Överblick
Antagningskrav
Kurser som ingår
Ledningsgrupp
Vill du rädda Sveriges framtida energiförsörjning? Elnätet fungerar lite som ett blodomlopp i samhället, där olika funktioner kommer till liv där det finns ström. Så vad händer om energiförsörjningen inte räcker till? När samhället blir allt mer tekniskt avancerat och Sveriges befolkningsökning kräver fler transporter, vårdinrättningar och större byggnadsytor. Samtidigt behöver vi ett större miljöfokus för ett hållbart samhälle. Det är här elkraftingenjörer kommer in i bilden. Men det finns ett litet hinder – elkraftbranschen skriker efter utbildad arbetskraft och det är därför du behövs!
Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, moderniseras och anpassas till nya funktioner. Nya nät måste byggas ut för att möta den ökade efterfrågan av el, som både beror på befolkningsökningen, men också ett allt mer teknologiskt avancerat samhälle som gör elförsörjningen allt viktigare. Samtidigt som den här utvecklingen sker behövs det ett elnät som svarar mot dagens miljö- och hållbarhetskrav.
Utbildningen
I de här satsningarna behövs det såväl elkraftingenjörer som kan planera energitillförseln och ta fram ritningar för elnätet, som elkraftingenjörer som kan renovera och modernisera elnätet rent praktiskt. Som till exempel byter ut gamla kablar till moderna isolerade kablar som inte förlorar så mycket energi på vägen. Och som kan vara en del i arbetet att förflytta elnät ner i marken för att det ska bli säkrare och minska risken för elavbrott. Det behövs också elkraftingenjörer som arbetar med Sveriges elproduktion; som planerar, sätter i drift och underhåller elproduktionsanläggningar inom förnybar energi.
Och om inte det skulle räcka för att kavla upp ärmarna och sätta igång med massiva åtgärder, så har Energimyndigheten som mål fram till 2050 att Sverige bland annat ska ha ett 100 procent hållbart kraftsystem, att elkraftsektorn ska vara världsledande samt att vi ska vara en nettoexportör av el, med internationellt konkurrenskraftiga priser. För att lyckas med projektet är kompetensuppbyggnad som den viktigaste framgångsfaktorn. Det nappade vi på, och om du känner dig manad att hjälpa till att rädda Sveriges framtida energiförsörjning så är du välkommen i gänget!
I utbildningen ingår bland annat:
- Materialkunskap om till exempel transformatorer, ställverk, motorer, generatorer, kablage och säkringar
- Arbeta utifrån ett miljöperspektiv och sträva efter energieffektivisering och hållbar energi, till exempel smarta elnät och mikroproduktion
- Framställa ritningar med hjälp av programvaran CAD för eldistribution
- PLC-system och därtill hörande programmering
- Avtalsrätt och entreprenadjuridik
- Arbetsmiljö, utrustning, skyddsutrustning samt skydd för EMC
- Beräkningar och dimensionering av elanläggningar och elnät
Att studera på Nackademin innebär att du studerar till ett yrke och inte ett ämne. Detta kräver av dig som student disciplin, stor drivkraft och eget ansvar för dina studier. Du ansvarar själv för dina studier och vi ger dig förutsättningar för att lyckas! Utbildningen bedrivs på heltid men vissa dagar är förlagda för självstudier. Dessa dagar kan tillexempel vara till för att du på egen hand ska kunna fördjupa dig inom de områden i utbildningen som du önskar få mer kunskap inom.
Att studera på distans
Utbildningen är på heltid och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Du förväntas delta aktivt i projektarbeten, föreläsningar och seminarier.
Lärande i Arbete (LIA)
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.
Två gånger per år anordnar Nackademin sina Branschdagar där du som student får möjlighet att träffa och nätverka med företag inom branschen. Det är ett unik tillfälle att knyta kontakter för en framtida LIA-praktik, och en potentiell anställning.
%
Yrkesroller efter utbildningen
Det finns en ansenlig efterfrågan på utbildade personer inom elkraft, och behovet kommer definitivt att öka i takt med miljö- och samhällsutvecklingen. Samtidigt blir pensionsavgången relativt stor under de närmaste åren.
Branschen är inte heller märkbart konjunkturkänslig, eftersom kraftnäten måste underhållas regelbundet enligt lag.
Efter avslutad utbildning har du insikt och förståelse för energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågraft, vindkraft och solenergi. Du förstår elförsörjningsystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.
Yrkesroller efter avslutad utbildning:
- Anslutningsingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
- Beredare och projektör inom elnätsbolag och andra verksamheter
- Elkraftingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
- Projektledare inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
Intervjuer
Liknande utbildningar
Energiingenjör
2 år
Platsbunden
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
1. Projektledning och projektmetodik
Yh-poäng: 15
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om projektledning och ett projekts olika faser.
2. Ellära med beräkningar
Yh-poäng: 45
Kursen syftar till att du ska få kunskap i beräkningar på likströmskretsar och växelströmskretsar för både enfas och trefas. Du skall få färdigheter i att använda matematiska metoder och tekniker för att analysera och lösa matematiska problem och göra beräkningar inom ellära och eltekniska moment. Du ska tillgodogöra dig fördjupad kunskap om kretsuppbyggnad, komponenter som den du behöver i de senare kurserna samt vid praktisk yrkesutövning.
Kursen ska ge dig färdigheter i att självständigt formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar inom det eltekniska området och i sin framtida yrkesroll.
3. Elmaskiner och applikationer
Yh-poäng: 20
Kursen behandlar elmaskiner i anläggningar och elnätet så som transformatorer, motorer, generatorer och kraftelektronik och kringutrustning så som skydd för elmaskiner.
Du kommer få kunskaper om uppbyggnaden, funktionen och de vanligaste applikationerna hos olika roterande eldrifter såsom likströms-, synkron- och asynkronmaskinen.
4. Elkraftssystem – elnät
Yh-poäng: 35
Kursen ska ge den dig fördjupade kunskaper om distribution och transmission av elkraft inom låg- och högspänningsnät. Kursen ger kunskaper i transmissions- och distributionsnätets konstruktion samt funktion och uppbyggnad av jordningssystem för impedansjordade nät, nollpunkter, transformatorer, ställverk och kringutrustning från produktion ned till slutkund. I kursen ingår även en genomgång av olika standarder som ligger bakom en driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar
5. Kontrollutrustningar och smarta elnät
Yh-poäng: 20
Syftet med kursen är även att du ska visa färdigheter och god förståelse hur elnätets högspänningssystem styrs, skyddas, övervakas och kommunicerar för driftsäker leverans och god elkvalitét till samhället.
Kännedom om begreppet smarta elnät, forskningsläget och utvecklingen inom området för framtida lösningar av energibehov
6. ELCAD-system
Yh-poäng: 30
I kursen ska du få kunskaper i framställning av olika typer av ritningsunderlag för installation och dokumentation av eltekniska system inom området eldistribution. Du ska självständigt kunna rita och dokumentera eldistributionsscheman med grafiska standardssymboler utifrån t.ex. samhälls-, installations- och kabeldokumentationskrav.
Du kommer att få specialiserade kunskaper i dokumentations- och ElCAD-programvara avsedd för eldistribution för framställning av ritningar relevant för yrkesrollen
7. Elekonomi och dokumentation
Yh-poäng: 15
Kursen syftar till du ska få övergripande kunskaper i elnätsekonomi och elhandel, och en översiktlig förståelse för de föreskrifter och regler som styr intäktsramar för elnätsbolagen. Du kommer att få kunskap om nyckeltal och beräkningsmetoder relevanta för yrkesrollen.
Du kommer även få färdigheter i att ekonomiskt utvärdera en mindre elproduktionsanläggning och olika entreprenadprojekt samt ta fram enklare underlag för ekonomiska rapporter, göra investeringskalkyleringar, skriva offert samt läsa och förstå tekniska rapporter som underlag för ekonomiska beslut som berör yrkesrollen.
8. Elenergi och miljöaspekter
Yh-poäng: 10
Kursen behandlar energikällor för elkraftproduktion (såsom vind, vatten, sol, vågor) samt utvinning av energirika bränslen (såsom kärnkraft, kolkraft, oljekraft, värmekraft). Du kommer få övergripande kunskaper om elförsörjningssystemets uppbyggnad ur ett energiperspektiv, hur elenergi framställs och vilka energikällor som används i nutid.
Kursen tar även upp energifrågan på längre sikt och du kommer få kunskaper om vilka olika miljökonsekvenser som är förknippade med elkonsumtion.
9. Affärsmannaskap
Yh-poäng: 10
Syftet är att den studerande ska förstå innebörden av affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet på både kort och lång sikt
10. KMA med elsäkerhet
Yh-poäng: 15
Kursens syfte är att du kommer få kunskaper i systematiskt kvalitets-, miljö och arbetsmiljöarbete samt metoder för hantering och verktyg för dokumentation av detta. Lagar, elsäkerhetsföreskrifter som reglerar elsäkerhet i allmänhet och eldistribution/produktion i synnerhet inkluderas i kursen.
11. Entreprenad och juridik
Yh-poäng: 15
Kursens syfte är att du ska få en inblick i yrkesrollens arbetsmiljö och regler och lagar som styr denna samt ge grundläggande kunskaper om skyldigheter och rättigheter vid entreprenadavtal och upphandlingar
12. LIA 1
YH-poäng: 50
Syftet med LIA 1 är att du ska få en inblick i vilka yrkesroller som finns inom elkraft. Ett centralt moment för kursen är att du deltar i det praktiska arbetet och utifrån handledning utvecklar sin förståelse för elanläggningens funktion och tillhörande säkerhetsaspekter.
13. Byggkonstruktion av elanläggningar
Yh-poäng: 10
Kursen syftar till att du ska få övergripande förståelse för de bygg- och anläggningstekniska lösningar som yrkesrollen kräver samt få kännedom om de arbetsmetoder som används vid byggkonstruktioner av elanläggningar.
Kursen ger även en introduktion till EBR- Elnätbranschens riktlinjer uppbyggnad och innehåll samt AMA- Allmän material och arbetsbeskrivning.
14. Projektering och beredning
Yh-poäng: 35
I kursen kommer du få tillämpbara kunskaper i projektering och beredning för eldistributionsanläggningar. De studerande ges färdigheter i att utföra beräkningar, beredning, kalkylering, och att använda projekteringsverktyget EBR som grund för konstruktionsval samt dimensionering. Kursen behandlar också aspekter som planering, dokumentation, miljö, energieffektivisering och anläggningssäkerhet hos elanläggningar
15. LIA 2
Yh-poäng: 55
Syftet med LIA 2 är att du ska praktisera tillgodogjorda kunskaper som medarbetare i pågående projekt och fördjupa sina kunskaper och färdigheter från de teoretiska kurserna samt de erfarenheter som inhämtats under utbildningen och LIA 1.
16. Examensarbete
Yh-poäng: 20
Du ska självständigt genomföra ett projekt med sådan inriktning att de färdigheter och kunskaper som förvärvats under studietiden examineras. Arbetet är utformat så att studenten ges stort utrymme att själv forma och leda sitt projekt. Projektet ska vara relevant för utbildningen inom området för elkraft och eldistribution.
Antagningen
Har du frågor gällande följande:
Din ansökan, hur du ansöker, ej behörig, behörighetsprov, preparandkurser och 20%-regeln. Vänligen kontakta antagningen.
antagningen@nackademin.se
08-466 60 00
Utbildningsledare
Veronica Liiv
Mejla mig
Anmäl intresse för den här utbildningen!
Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.