HemUtbildaren Hampus berättar om varför inkluderande design är så viktig i ux-arbetet
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Inkluderande design är en viktig spetskompetens med en efterfråga som ökat markant senaste åren!

Många tidigare studenter har roller som accessibility lead i sina organisationer.

Hampus Sethfors

Hampus Sethfors, utbildare på kursen Inkluderande design

Hampus är en av våra utbildare på YH-kursen Inkluderande design. Han har under hela sin yrkeskarriär jobbat med digital tillgänglighet. I grunden är Hampus Civilingenjör med inriktning mot människa-datorinteraktion.
– typ akademiskt snack för UX-designer.

Han har även en lärarexamen eftersom att pedagogik och ledarskap är något som han brinner för.

Just nu jobbar Hampus på Axess Lab där han och hans kollegor hjälper sina kunder att göra den digitala världen mer inkluderande.

Att läsa en YH-kurs i Inkluderande design menar Hampus är jätteviktigt då de flesta kommer i kontakt med inkluderande design och tillgänglighet genom att få något sorts kravdokument i knät som pekar på en standard som är typ 1000 sidor lång. – Det blir rätt oengagerade och trist!

Det här ämnet handlar om faktiska människor och deras interaktion med teknik, så kursen tar ett användarcentrerat perspektiv. Och då blir det plötsligt extremt spännande, engagerande och lärorikt!
Sen uppskattar många också hur uppenbart det blir att man kan göra stor skillnad för vissa användares självständighet, samtidigt som man designar något som blir bättre för alla menar Hampus.

Det här ämnet handlar om faktiska människor och deras interaktion med teknik, så kursen tar ett användarcentrerat perspektiv. Och då blir det plötsligt extremt spännande, engagerande och lärorikt!

Inkluderande design är en viktig kompetens då nya direktiv på EU nivå har gjort att det numera är ett lagbrott att inte utforma inkluderande och tillgängliga digitala tjänster för stora delar av samhället. Offentlig sektor, banker och e-handel är några sektorer som täcks. Så efterfrågan på denna kompetens har ökat markant senaste åren och kommer med all sannolikhet fortsätta göra det framöver säger Hampus.

Efter kursen kommer du ha en ökad förståelse för hur du jobbar på ett mer inkluderande sätt. Eller så styr du om din karriär till att fokusera mer på dessa frågor. Många tidigare studenter har roller som accessibility lead i sina organisationer.

Kursen fokuserar på människor, deras interaktion med digitala gränssnitt och hur vi kan utveckla och designa dessa gränssnitt på bättre sätt. Framförallt fokuserar vi på människor som använder olika typer av tekniska hjälpmedel som skärmläsare, förstorning eller switchar. Men även andra användare som är mindre tekniska, som inte kan språket perfekt, har kognitiva nedsättningar eller liknande.

Kursen fokuserar på människor, deras interaktion med digitala gränssnitt och hur vi kan utveckla och designa dessa gränssnitt på bättre sätt.

För att lyckas med kursen berättar Hampus att du måste avsätta lite tid varje vecka för att vara med på lektionerna eller ser på dom i efterhand. Och använder skillsen du lär dig för att göra en inlämningsuppgift som handlar om att utvärdera hur en digital produkt skulle kunna bli mer inkluderande.

Kursen är perfekt för dig som på något sätt jobbar med digitala produkter som webb, appar eller liknande.
– Det är såklart även positivt om du brinner för att göra skillnad i ditt jobb!

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär