Hem › Miriam kompletterade sina kunskaper genom utbildningen Arbetsledare bygg och anläggning
Antagningen
Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!
Telefontid: mån-fre, kl. 9-12
08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)
antagningen@nackademin.se
Expeditionen
Frågor om allmänna studieärenden och CSN.
Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00
08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)
expeditionen@nackademin.se
Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.
InspirationStudentintervju2021-08-24
”Jag har fått viktig kunskap om hur det går till i branschen här”
Miriam Gergi har fem års erfarenhet från byggbranschen i Libanon, men behövde komplettera sina kunskaper för den svenska arbetsmarknaden. En yrkeshögskoleutbildning till arbetsledare bygg och anläggning gav henne de viktiga kunskaperna kring svenska lagar och regler som hon behövde. Till hösten är det dags för praktik.
Miriam Gergi är uppvuxen i Sverige men har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i Libanon. Med sin erfarenhet från den libanesiska byggbranschen började hon söka liknande jobb i Sverige när hon flyttade tillbaka för ett två år sedan.
– Det visade sig tyvärr inte vara så lätt. Jag jobbade på förskola ett tag, men kände att jag verkligen ville tillbaka till byggbranschen.
Hon insåg att byggbranschen i Sverige såg väldigt annorlunda ut från den i Libanon, och att hon behövde komplettera sina kunskaper.
– En kompis som pluggade på Nackademin tipsade mig om skolan, och sa att jag nog kan hitta en utbildning som är intressant och inte så lång här. Utbildningen Arbetsledare bygg och anläggning beskrev precis det jag jobbat med tidigare, så den passade mig perfekt.
Yrkeshögskoleutbildningen ingång till arbetsmarknaden
Genom yrkeshögskoleutbildningen har Miriam Gergi fått en större förståelse för den svenska byggbranschen.
På utbildningen har jag framför allt fått lära mig om de lagar och regler som gäller i Sverige. Jag har fått viktig kunskap om hur det går till i branschen här och vilka myndigheter som styr. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och så glad att jag valde Nackademin. Det är 20 år sedan jag pluggade, och jag har familj nu, men har man viljan klarar man allt.
Den nära kontakten med arbetsmarknaden redan under utbildningen uppskattar hon särskilt.
– Vi får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare på de branschdagar som skolan anordnar, vilket är jättebra. Under utbildningen får man både en helhetssyn på branschen och kommer genom praktiken ett steg närmare arbetsmarknaden redan innan examen.
Drömpraktiken ger insyn i hela processen
Till hösten är det dags att söka LIA-praktik och med lång erfarenhet och två års studier på yrkeshögskola tror Miriam Gergi att hon har mycket att bidra med.
– I Libanon jobbade jag som samordnare och arbetsledare, med inköp och administration. Jag tror framför allt att jag kan bidra med min erfarenhet av administration, dokumentation, ledarskap och kommunikation. Jag är van att ha kontakt med alla som är involverade i ett projekt, från kollegor till entreprenörer, kunder och banken. Det har jag lätt för och jag trivs väldigt bra i den rollen.
Drömpraktiken skulle vara att få jobba inom produktion med möjlighet att få insyn i hela processen.
– Jag hoppas på en praktikplats där jag får jobba i en mindre arbetsgrupp med insyn i allt från tidplaner, förhandlingar och kvalitetskontroller. Miljö är också väldigt intressant och något som företagen lägger stor vikt vid eftersom kraven idag är höga. I framtiden skulle jag vilja jobba med produktion, inköp eller projektering.
Stort intresse för projektering, förhandling, kvalitet och miljö.
Om Yrkeshögskolan
Yrkeshögskola är en utbildningsform för yrkesinriktade studier på hög nivå. Dess exakta roll varierar mellan olika länder. I Sverige, är yrkeshögskoleutbildning en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med stark arbetslivsanknytning. Utbildningsutbudet är avsett att matcha arbetslivets kompetensbehov. Minst en fjärdedel av utbildningen utgörs av Lärande i Arbete (praktik). Praktik är en nyckel till jobb för många studenter och en effektiv rekryteringskanal för arbetsgivare.