Bonava: LIA-praktik är en potentiell källa för anställning
David Lindgren, avdelningschef för Småhus & Produktion på Bonava
Bonava har sedan många år tillbaka tagit emot studenter från Nackademin som ska göra sin LIA och många gånger har även praktiken lett till anställning. Vi har därför pratat med David Lindgren som är avdelningschef för Småhus & Produktion för att ta reda på varför de valt att ta emot LIA-studenter och hur de ser på just Nackademins studenter.
Vilka är Bonava och vad är din roll inom företaget?
Bonava är en av norra Europas ledande bostadsutvecklare som jobbar med att bygga både småhus och flerbostadshus och skapar levande områden där folk vill bo. Vi bedriver bostadsutveckling i åtta länder, där Tyskland är vår största marknad, följt av Sverige. Här i Sverige bygger vi bostäder i storstäderna, med tyngdpunkt på Stockholm och Göteborg. Vi har runt 2300 medarbetare totalt varav 240 personer i Sverige.
Min titel är Chef produktion vilket innebär att ansvarar för produktionen av de grannskap som Bonava skapar. Det blir mycket kontorstid där jag håller koll på ekonomi, läser olika rapporter och har kontinuerliga avstämningar med våra platschefer för att se att projekten flyter på som de ska.
Vad är det som utmärker Bonava gentemot andra företag i branschen?
Vi vet att ett hem är så mycket mer än fyra väggar och ett tak. Därför skapar vi grannskap där människor har möjlighet att umgås. Bonava skapar prisvärda bostäder för människor med vanliga inkomster och har som mål att skapa hem som de flesta har råd att bo i. Alla ska ha råd med ett eget hem där de kan trivas. På Bonava har vi de senaste åren gått mot att digitalisera oss från start till slut. Vi har även valt att hålla hela den så kallade värdekedjan inhouse, det vi tar in är yrkesarbetare.
Vi har ett långt samarbete där studenter från Nackademin har förtur hos Bonava
Ni har tagit emot LIA-studenter genom åren, bl.a. från Nackademin. Vad är anledningen till att ni tar emot LIA-studenter? Varför anser ni att det är viktigt?
Vi ser en LIA-praktik som en potentiell källa för anställning och ett perfekt tillfälle för den enskilde studenten att lära känna oss samtidigt som vi lär känna studenten. Just Nackademin har vi också ett långt samarbete med där studenter från Nackademin har förtur hos Bonava. Det har genom alla år fungerat bra, vi tycker att utbildningen håller god nivå och har faktiskt flera inom företaget som gått utbildningen.
Hur jobbar ni med en LIA-student? Ser ni en framtid för era LIA-studenter mer än bara praktikperioden?
Vi försöker att skapa varierande arbetsuppgifter för att ge studenten så mycket kunskap som möjligt. Alla de som vi tar emot får vara ute på arbetsplatsen för att få känna på hur det känns i produktion. Samtidigt ligger mycket på studenten, ju mer aktiv hen är desto mer får hen att göra. Ställer man frågor och är generellt nyfiken får man hjälpa till med det mesta.
Det en otrolig möjlighet för studenten att kunna testa företaget och även branschen i stort
Vad tycker ni är den stora fördelen med att få göra en LIA i sin utbildning?
Först och främst är det en otrolig möjlighet för studenten att kunna testa företaget och även branschen i stort. Man kan prova på olika arbetsuppgifter och då hitta vad man tycker är roligt samtidigt som man får ett kvitto på om man har valt rätt utbildning helt enkelt. För vår del är det också ett bra sätt att lära känna studenten och testa personen kunskapsmässigt, det blir en win-win för båda parter.
Generellt skulle jag absolut tipsa om att plugga en yrkeshögskoleutbildning, och till alla som pluggar på Nackademin kan jag bara säga; Grattis till en bra utbildning!
Är ni intresserade av att ta emot LIA-praktikanter? Läs mer här